Djurförsök

Djurförsök används inom många olika forskningsområden, i undervisningssyfte och inom läkemedels- och annan industri. Djur används i lägen då det inte anses etiskt försvarbart att göra försöken på människor. Det betyder att försöken innebär alltför stora risker, skador eller för stort lidande för att kunna göras på människor. Men det är inte heller etiskt försvarbart att göra dessa försök på andra djur, då de också känner smärta och lidande.


Många av de försök som görs idag är plågsamma och medför ett stort lidande för djuren, vilket är oacceptabelt. Lidandet begränsas dock inte till själva försöket. Försöksdjurens livsmiljöer är i regel torftiga, med trånga utrymmen och brist på stimulans. En allt större del av djuren är genmanipulerade, och används som modeller för olika sjukdomstillstånd hos människan. Dessa djur är med andra ord designade för att utveckla sjukdomar. Djurens Rätt arbetar för ett avskaffande av alla djurförsök som inte ligger i djurens intresse.


Detta innebär inte att vi är emot vetenskaplig eller medicinsk utveckling. Det finns idag sofistikerade alternativ som har ersatt vissa djurförsök. Dessa metoder är ofta baserade på mänskliga celler, eller utgår från mänskliga modeller eller data. Därför kan de vara väldigt bra på att förutsäga effekter på människan. Tyvärr saknas i nuläget alternativ för att ersätta alla former av djurförsök. En viktig orsak är att det inte satsas tillräckligt på att ta fram djurfria metoder. Att det saknas alternativ till djurförsök innebär inte att människan har rätt att använda djuren i försök. 

Källa: http://www.djurensratt.se  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0